Etiópia: Kolíska kávy, kde sa zrodil jeden z najväčších pokladov sveta

Predstavte si krajinu, kde je ranná hmla naplnená vôňou čerstvo pražených kávových zŕn. Kde každé kávové zrno nesie v sebe chuť prírody, kultúry a stáročí tradícií. Vitajte v Etiópii, mieste, kde sa začal príbeh kávy – nápoja, ktorý spája svet.

Za kávou hľadaj kozy. A mníchov

 

Príbeh kávy sa začína v 9. storočí v etiópskom regióne Kaffa, kde žil mladý pastier Kaldi. Jedného dňa si všimol, že jeho kozy po konzumácii červených bobúľ z neznámeho kríka začali tancovať a skákať s nezvyčajnou energiou. Kaldi zvedavo ochutnal bobule a zakrátko pocítil rovnaký príval sily.

 

Správu o “zázračnom ovocí” priniesol do miestneho kláštora, kde mnísi začali experimentovať s varením nápoja z týchto plodov. Zistili, že im pomáha zostať bdelými počas dlhých nočných modlitieb. A tak sa začala písať história kávy.

Etiópia – kávová záhrada planéty

 

Etiópia nie je len pôvodnou vlasťou kávy, ale aj jej najrozmanitejším pestovateľom. Na rozdiel od väčšiny krajín, kde sa káva pestuje na veľkých plantážach, v Etiópii väčšinu produkcie zabezpečujú malí farmári.

 

Často ide o rodinné farmy, kde sa káva pestuje prirodzene, v tieni stromov a bez chemikálií – ako to robili generácie pred nimi.

 

Každý región má svoj vlastný chuťový “podpis”:

• Yirgacheffe – známa svojimi jasne citrusovými, kvetinovými chuťami s tónmi jazmínu a bergamotu

• Sidamo – jemná, sladká, s plným telom a náznakom čokolády

• Harrar – bohatá a korenistá, s chuťou lesných plodov a vína

 

Etiópska káva je unikátna aj preto, že tu rastie divoko – mnohé odrody nie sú šľachtené, ale sú výsledkom prirodzeného vývoja v miestnych podmienkach. Tento genetický poklad je pre svet kávy neoceniteľný.

IMG_20220128_140116_155

Podmienky pre pestovanie – dar prírody

 

Káva v Etiópii rastie vo vysokých nadmorských výškach, často nad 1800 m n. m., čo je ideálne prostredie pre pomalé dozrievanie kávových čerešní. Vďaka tomu majú zrná komplexnejšiu chuť. Klimatické podmienky, najmä striedanie období dažďov a sucha, vulkanická pôda a prirodzené lesy, robia z Etiópie jednu z najlepších lokalít na pestovanie výberovej kávy na svete.

 

Etiópia je dnes najväčším producentom kávy v Afrike a jedným z najvýznamnejších exportérov výberovej arabiky na svete. Káva tvorí približne 30 % vývozných príjmov krajiny a dáva prácu viac ako 15 miliónom ľudí. Avšak situácia nie je bez problémov.

 

Malí kávoví farmári čelia v Etiópii nestabilným cenám na svetových trhoch, zmenám klímy, ktoré ovplyvňujú zrážky a výskyt škodcov, ale aj nedostatočnej infraštruktúre, čo komplikuje spracovanie a vývoz kávy.

 

Napriek tomu si etiópska káva drží vysoký štandard a v posledných rokoch rastie dopyt po káve z tzv. single origin lokalít – konkrétnych fariem alebo mikroregiónov.

 

Etiópska kávová ceremónia – viac než len nápoj

 

Môže to znieť ako fráza alebo klišé, ale v Etiópii nie je káva len každodenný nápoj. Je to rituál, kultúrna udalosť, často trvajúca aj hodinu. Tradičná kávová ceremónia zahŕňa praženie zŕn priamo pred hosťami, mletie v mažiari a postupné varenie v hlinenej nádobe zvané jebena. Káva sa podáva v troch kolách – abol, tona a baraka – každé slabšie, ale symbolicky dôležitejšie.

 

Keď si najbližšie pripravíte šálku kávy z Etiópie, spomeňte si na Kaldiho kozy, na zelené kopce Sidama a Guji, na rodiny, ktoré s láskou zbierajú každú čerešňu. Etiópska káva nie je len chuťový zážitok – je to cesta späť k samotnému prvopočiatku kávy. A práve preto si zaslúži svoje miesto aj vo vašej šálke.

 

Práve preto sme do nášho výberu v Lighthouse Coffee zaradili Ethiopiu Sidamo Guji – výberovú arabiku, ktorá vyniká jemnou aciditou, tónmi citrusov, kvetov a ľahkou čajovou sladkosťou. Pestovaná vo vysokých nadmorských výškach a spracovaná mokrou metódou, táto káva ponúka čistý chuťový profil a neobyčajnú eleganciu.

 

Objavte kávu z miesta, kde sa zrodil tento nápoj.

 

Ochutnajte Lighthouse Coffee – Ethiopia Sidamo Guji – a zažite chuť príbehu, ktorý sa začal pred viac ako tisíc rokmi.

lighthouse coffee ethiopia_0020

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: