Káva z Indie: Skvost, ktorý si zamilujete
Lighthouse Coffee India Plantation Bababudan AA patrí medzi najlepšie kávy na svete. Nehovoríme to len my alebo naši zákazníci, ale aj svetová porota medzinárodnej súťaže Great Taste Awards. Tá našu kávu ocenila v Londýne jednou hviezdou.
Podľa odborníkov je to príjemná, svetlo až stredne pražená káva s vysokokvalitnými zrnkami a lákavou arómou.
„Sú v nej hlboké tóny horkej čokolády, po ktorých nasleduje karamel s náznakom kyslosti. Chuť tabaku je jemná, ale citeľná, s príjemnou miernou trpkosťou. Telo sa nám páčilo a mali sme pocit, že káva je intenzívnejšia, než by sme očakávali podľa farby zŕn,“ zhodnotila ju porota.
Aká je káva pôvodom z Indie?
Káva v Indii nie je taká rozšírená ako čaj, no jej pestovanie má oveľa dlhšiu tradíciu. Indická káva je známa svojou jemnou arómou, pretože v porovnaní s inými kávovníkovými krajinami rastie viac v tieni a menej na priamom slnku.
Káva z oblasti Bababudangiri v Indii je veľmi oceňovaná pre svoj jedinečný chuťový profil, ktorý kombinuje zemité a korenisté tóny s jemnou sladkosťou. Táto oblasť, ktorá sa nachádza v štáte Karnataka, má ideálne podmienky pre pestovanie kávovníkov – vysokú nadmorskú výšku, tropické podnebie a bohaté pôdy.
Typickými znakmi kávy z Bababudangiri sú:
1. Chuťový profil: Káva má plné telo, jemné tóny korenistosti, ako sú klinčeky či muškátový oriešok, a môže obsahovať aj náznaky čokolády a orechov. Tieto chute sa často prelínajú s jemnou sladkosťou a miernou aciditou.
2. Textúra a telo: Káva má robustnú, hladkú textúru, ktorá zvýrazňuje jej zemité tóny, čo ju robí skvelou pre tých, ktorí preferujú hutnejšie chute.
3. Spracovanie: Káva z Bababudangiri je väčšinou mokro spracovaná, čo prispieva k čistejším a výraznejším chuťovým profilom. V závislosti od farmy a spracovania sa môžu vyskytnúť aj naturálne spracované zrná, ktoré sú sladšie a ovocnejšie.
4. Pôvodný príbeh: Bababudangiri je často považovaná za miesto, kde sa začala história pestovania kávy v Indii. Podľa legendy ju do Indie priniesol svätý muž Baba Budan v 17. storočí, ktorý tajne previezol niekoľko kávových zŕn z Jemenu, kde bola káva prísne chránená. Káva z Bababudangiri je jedinečná a originálna, a môže byť skvelým doplnkom do vašej kolekcie, najmä ak hľadáte niečo s bohatými a komplexnými tónmi.
História kávy v Indii
Viac ako 90 percent indických pestovateľov kávy sú malí farmári – malo by ich byť približne 250 tisíc. India je aktuálne 5. najväčší producent kávy na svete. Ako sa káva dostala do tohto regiónu?
Stará legenda hovorí, že kávová história v Indii sa začala siedmimi svätými semienkami. Súfijský svätec Baba Budan sa koncom 17. storočia vybral z Indie na púť do Mekky. Na spiatočnej ceste sa zastavil v meste Mocha v Jemene, kde ochutnal tmavú sladkú tekutinu zvanú Quahwa.
Bola to láska na prvý dúšok a Baba Budan si zaumienil, že bez kávy sa domov do Indie nevráti. Zdanlivo jednoduchá myšlienka však narazila na tvrdú realitu. Pestovatelia v Jemene vedeli, že káva je jedinečná a snažili sa chrániť svoj kávový obchod. V tých časoch ju vyvážali do iných častí sveta len v upraženej forme, aby si nikto nemohol dopestovať svoju vlastnú. Vynášať semená zelenej kávy z Arábie bolo prísne zakázané.
Mních Baba Budan sa však do kávy zamiloval tak, že bez neho sa nechcel vrátiť do Indie. Sedem semien zelenej kávy si tak schoval do brady, aby mu ich cestou späť nezhabali. Keďže číslo sedem je v islamskom náboženstve posvätné, svätcov akt nosenia siedmich kávových zŕn sa považoval za náboženský čin.
Po mníchovi pomenovali pohorie
Po návrate z púte zasadil Baba Budan sedem semien kávy na nádvorí svojej pustovne v Chikmagalure v Karnatake, ktorá sa tak stala rodiskom a pôvodom kávy v Indii. Kávovníky sa postupne rozšírili ako výsadby na dvoroch aj do okolitých pohorí Chandangiri. Aby sa ľudia poďakovali súfijskému svätcovi za jeho úsilie, pomenovali na jeho počesť celé pohorie ako Baba Budan Giri ("Giri", čo znamená kopec).
V 18. storočí tu začali britskí podnikatelia pestovať kávu vo veľkom a premenili lesy v južnej Indii na komerčné kávové plantáže. India sa premenila na obrovského prispievateľa do globálneho exportu kávy.
Kávovníky sa pestujú prevažne na úrodných svahoch pohoria Karnataka v nadmorských výškach 1 400 – 1 800 metrov. Kávy Mysore sú najznámejšie a najobľúbenejšie zo všetkých indických káv. Celkový chuťový profil je veľmi jedinečný, s príjemným korenistým nádychom.
Lighthouse Coffee India Plantation Bababudan AA má chuť tmavej horkej čokolády, sladkého karamelu a tabaku, ktoré sa spájajú s jemne praženými lieskovými orieškami. V pozadí sú jemné tóny škorice, kardamónu, muškátového orieška, klinčekov a korenia, ktoré rastú popri kávovníkoch. Predĺžená dochuť pripomína vlašské orechy.
Lighthouse Coffee India Plantation Bababudan AA je perfektná káva na espresso, americano ale aj filter, výborne chutí aj v mliečnych kombináciách ako latté alebo cappuccino.