🍫 Pozor, horúce varovanie! Leto je tu a čokoláda sa topí rýchlejšie ako naše nervy bez kávy. Prosíme, zvážte objednávku darčekových balíčkov s čokoládou počas tropických dní – nech sa vám nedostane do rúk niečo, čo vyzerá skôr ako kakaové smoothie. 🙈 Ďakujeme za pochopenie!

Tri detaily, ktoré ti vylepšia espresso + bonus

Espresso je malý zázrak v šálke. Intenzívne, aromatické a plné chutí. No aj keď máš doma kvalitný kávovar a výberové zrná, výsledok nemusí byť vždy dokonalý. Rozhodujú totiž drobnosti, ktoré sa často prehliadajú.

 

Tu sú tri jednoduché detaily, ktorými dokážeš tvoje espresso posunúť na vyšší level. A úplne bez námahy.

1. Nahrej si šálku


Espresso má iba 25–30 ml a tým pádom aj veľmi rýchlo chladne. Ak ho naleješ do studenej šálky, stratí správnu teplotu ešte skôr, než si stihneš vychutnať prvý dúšok. S klesajúcou teplotou sa mení aj jeho chuť. Kyseliny vystúpia do popredia a aróma sa vytratí.

 

Kaviarne preto vždy predhrievajú šálky. Nie je to estetický trik, ale funkčná nevyhnutnosť. Doma si pomôžeš jednoducho. Buď si šálku nahrej horúcou vodou z kanvice, alebo ju polož na ohrevnú plochu kávovaru.

2. Miešaj

 

Možno si si všimol, že espresso má niekoľko vrstiev. Navrchu je crema – lahodná, ale horkastá pena, v strede jemnejšie tóny a na dne koncentrovanejšia, intenzívnejšia chuť. Ak šálku nepremiešaš, prvý dúšok môže pôsobiť ostro a posledný zas príliš kyslo.

 

Stačí krátke, jemné premiešanie lyžičkou a chute sa spoja do jedného harmonického celku. Zrazu ucítiš všetko, čo káva ponúka, od sladkých tónov až po jemnú horkosť.

3. Mel tesne pred prípravou


Najväčším nepriateľom kávy je čas. Už pár minút po zomletí začína káva strácať arómu. Oleje oxidujú, chute vyprchávajú a výsledkom je ploché espresso bez charakteru. Preto je vždy lepšie mlieť kávu tesne pred prípravou. Ak máš doma automatický kávovar alebo vlastný mlynček, nepodsýpaj do zásobníka celé balenie kávy naraz.

 

Častá chyba je, že káva v zásobníku stojí niekoľko dní a postupne stráca sviežosť. Radšej si nechaj otvorené balenie v originálnom zip vrecku s jednosmerným ventilom, alebo investuj do špeciálnej dózy na kávu, ktorá ju ochráni pred vzduchom, vlhkosťou a svetlom. Tak zostane tvoja káva čerstvá a každé espresso bude chutiť tak, ako má.

 

Ak hľadáš skvelú kávu na espresso, určite pozri na našu čerstvo praženú Lighthouse Coffee Brazil Cerrado Dulce.

 

Jedna z najobľúbenejších káv nielen u nás, ale aj vo svete. Má veľmi nízku aciditu a bohatú cremu, je ideálna pre espresso. Zanecháva excelentný "krémový" pocit v ústach s vôňou kakaa, sladu a čokolády. Dochuť charakterizujú tóny karamelu a pražených lieskových orieškov.

BONUS: Dúšok vody pred espressom


Možno si všimol, že v dobrých kaviarňach ti k espressu prinesú malý pohár vody. Ten má svoj význam. Pred kávou si ňou prečistíš chuťové bunky a pripravíš ústa na intenzívny zážitok.

 

Naopak, ak si dáš vodu až po espresse, “zmyješ” jeho dochuť, takzvaný "aftertaste", ktorý je pri kvalitnej káve jedným z najväčších pôžitkov.

 

Preto je ideálne dať si pár dúškov vody pred espressom a potom si už len vychutnať celú chuťovú cestu, ktorú ti káva ponúkne.

Káva je o detailoch – niekedy stačí naozaj málo, aby sa z priemerného espressa stala šálka, na ktorú budeš spomínať celý deň.

 

Nahriata šálka, premiešanie kávy, čerstvosť mletia a pohár vody pred espresom sú malé triky, ktoré ťa nič nestoja, ale prinesú obrovský rozdiel.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: